Apotheek Maasduinen

Keulerstraat 30a 5854BZ Bergen lb Tel:0485-348100 Fax:0485-344964

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Angstgevoelens en gespannenheid

Inhoud

Angstgevoelens en gespannenheid

Wat zijn angstgevoelens en gespannenheid?

Iedereen is wel eens angstig. Angst is een normale reactie bij dreigend gevaar. Het leidt tot voorzichtigheid of tot vluchten, en kan dus nuttig zijn als je jezelf moet beschermen.

Soms is iemand bang terwijl daar weinig aanleiding voor is. Bij een angststoornis gaat dit nog verder:

  • De angst is groot.
  • De angst blijft onnodig lang.
  • De angst geeft veel last in het dagelijks leven.

U bent als het ware bang voor uw eigen angst en bang voor de situaties waarin uw angst naar boven komt.
Een angststoornis komt bij 8% van de mannen voor en bij 13% van de vrouwen.

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

Iemand met een gegeneraliseerde angststoornis maakt zich voortdurend erg zorgen. Zorgen over allerlei dingen uit het dagelijks leven, terwijl daar weinig aanleiding voor is. Vaak gebeurt dit onbewust. U bent bijvoorbeeld steeds erg bezorgd over uw werk, de kinderen, de vakantie, over wat u allemaal moet betalen of wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

  • Praat over uw angsten met mensen in uw omgeving.
  • Probeer na te gaan of er een speciale aanleiding voor uw angst is.
  • Probeer angstige situaties niet te vermijden; wanneer u niet meteen wegloopt voor wat u angstig maakt, zult u merken dat de angst na een tijdje afzakt.
  • Als u erg angstig bent of hierover vragen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.

Kijk voor meer informatie naar Overspannen, Gegeneraliseerde angststoornis, Sociale fobie en Specifieke fobie.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Benzodiazepinen
Benzodiazepinen dempen emoties en werken daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en zweten, die vaak met angst en spanning gepaard gaan.

Benzodiazepinen zijn vooral effectief bij min of meer chronische angst. Bij aanvallen van paniek of angst, of bij dwangstoornissen (obsessies) zijn ze minder goed werkzaam. Voorbeelden zijn alprazolam, bromazepam,, clobazam, clorazepinezuur, diazepam, ketazolam, lorazepam, medazepam, nordazepam, oxazepam, prazepam en temazepam.

Tricyclische antidepressiva
Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst. Voorbeeld is clomipramine.

Serotonineheropnameremmers
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.

Venlafaxine
Venlafaxine regelt in de hersenen hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Het vermindert algemene angstgevoelens en gespannenheid. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en zweten, die vaak met angst en spanning gepaard gaan.

Duloxetine
Duloxetine regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst.

Sint-janskruid
Er is niets bekend over de werkzaamheid van sint-janskruid bij angststoornissen.

Bètablokkers
Bètablokkers vertragen de hartslag. Hierdoor worden hartkloppingen en trillen minder. Bètablokkers werken dus niet tegen de angst zelf, maar kunnen wel de verschijnselen maskeren. Bètablokkers worden gebruikt bij ernstige examenvrees en plankenkoorts. Voorbeelden zijn oxprenolol en propranolol.

Valeriaan
Valeriaan is een kruidenmiddel. Het heeft een licht kalmerende werking wanneer u angstig of gespannen bent.

Buspiron
Buspiron dempt emoties en werkt daardoor kalmerend bij angst of gespannenheid. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en zweten, die vaak met angst en spanning gepaard gaan.

Pregabalin
Pregabalin beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen. Hierdoor vermindert het angstgevoel.

Kamille
Kamillethee of kamilledruppels worden soms gebruikt bij nervositeit.

Terug naar overzicht